Hyundai Facts & Figures Mobile open
Hyundai Facts & Figures close

Hyundai Facts & Figures 2023

Hyundai Facts & Figures zoeken

Hyundai Facts & Figures 2023

Rallysport


Grootmacht in het WRC en WTCRHyundai is sinds 2014 een van de grootmachten in het FIA World Rally Championship (WRC). In dat jaar keerde Hyundai na een afwezigheid van tien jaar terug in de rallysport. 'Om onze kwaliteiten te bewijzen in een van de meest competitieve omgevingen ter wereld', aldus teambaas Michel Nandan. 'En uiteindelijk natuurlijk ook om te winnen.'
Hyundai deed de eerste jaren na zijn rentree in 2014 vooral mee om te leren, om ervaring op te doen. Sinds 2016 is het echt menens. Weliswaar nog niet met een wereldtitel als resultaat, maar wel een keurige tweede plaats voor de Belg Thierry Neuville en zijn navigator Nicolas Gilsoul achter wereldkampioen Sébastien Ogier (Volkswagen).Historie
Hyundai is sinds 1998 betrokken bij de rallysport, toen het twee seizoenen deelnam aan de F2-klasse van het WRC. In 2000 stapte het team over naar de topklasse. Hierin reed Hyundai, in samenwerking met het Britse team Motor Sport Developments (MSD), tot 2003 met de speciale WRC-auto die ontwikkeld was op basis van de driedeurs-Accent.

Rallyauto Hyundai i20 WRC
De rallyauto waarin de coureurs van Hyundai Motorsport rijden is de Hyundai i20 WRC. Die is sinds 2017 aanmerkelijk sneller dan de auto waarin tot en met 2016 werd gereden. Door nieuwe regels van de FIA hebben de WK-teams hun rallyauto's namelijk volledig moeten aanpassen. Waar de 2016-modellen nog een 1,6 liter turbomotor met 300 pk onder de motorkap hadden, hebben de huidige bolides de beschikking over 380 pk. Daarbij is het toegestane gewicht van de rallyauto's met 25 kilogram gereduceerd. En lichter betekent in het geval van een rallyauto gewoon sneller.Grotere spoiler
Om al die extra power op de juiste manier op het wegdek te krijgen, hebben de rallyteams hun auto's uitgerust met een 55 mm bredere bodykit met groter spoilerwerk. Dat resulteert in meer downforce en dus meer grip, vooral in bochten en op asfalt waar een grotere achtervleugel extra rendeert. Door al die aanpassingen is de huidige Hyundai i20 WRC significant sneller dan de bolide waarmee voorgaande jaren werd gereden.

Van WRC naar openbare weg
Het is Hyundai in het wereldkampioenschap rally niet louter en alleen om prijzen te doen. Tijdens trainingen en wedstrijden doen de Hyundai-technici ook een schat aan ervaring op. De technologische kennis die het team vergaart, wordt vervolgens weer gebruikt om Hyundai's voor de openbare weg verder te perfectioneren. Meedoen aan het rallykampioenschap is dus een uitgelezen mogelijkheid om de overdracht van technologieën en andere waardevolle gegevens van WRC-bolides naar seriemodellen te vereenvoudigen.

Thuisbasis Hyundai Rallyteam in Alzenau
Om succesvol te kunnen zijn, laat Hyundai Motorsport niets aan het toeval over. Zou bouwde Hyundai een hypermodern autosportfiliaal: Hyundai Motorsport GmbH. De 8.200 vierkante meter grote thuisbasis van het Hyundai Rallyteam staat in Alzenau (Duitsland), net buiten Frankfurt waar het hoofdkwartier van Hyundai Motor Europe (HME) is gevestigd.Bovendien beschikt Hyundai Motorsport over het indrukwekkendste mobiele hoofdkwartier van alle deelnemende (fabrieks)teams. Dit glazen gebouw (oppervlakte: 900 vierkante meter) herbergt niet alleen twee ultramoderne garages met alle denkbare moderne apparatuur, een verdieping hoger bevinden zich ook nog eens kantoren, een viplounge en ontvangstruimtes. Vijf dagen hebben de bouwers elke WK-wedstrijd weer nodig om het hoofdkwartier in elkaar te zetten.

Wereldkampioen in het WTCR
Behalve in het WRC is Hyundai Motorsport ook actief in het WTCR, het wereldkampioenschap voor toerwagens. Hyundai lanceerde voor het debuutseizoen 2018 de voorwielaangedreven Hyundai i30 N TCR met tweeliter 350 pk sterke turbomotor. Deze klantenauto is speciaal voor particuliere teams in het WTCR.

Met de Hyundai i30 N TCR werd zowel bij de coureurs als bij de merken het wereldkampioenschap behaald. Gabriele Tarquini (BRC Racing Team) greep de titel bij de rijders. Yvan Muller Racing eindigde met Hyundai als eerste bij de teams. In 2018 werden door de deelnemende Hyundai’s i30 N TCR in totaal 13 overwinningen en meer dan 30 podiumplaatsen behaald.

Voor seizoen 2019 kreeg BRC Racing Team versterking van de Nederlander Nick Catsburg en Augusto Farfus. Samen met Gabriele Tarquini en Norbert Michelisz bemannen zij twee Hyundai’s i30 N TCR.